top of page

ATT ÖVERLISTA VÅRA FÖRDOMSFULLA HJÄRNOR

När Mina blev kallad för rasist för ett par år sedan höll hon på att sätta i halsen. Hon, som själv blivit utsatt för rasism ? Hon, som är en övertygad antirasist?

Vad skulle hända om vi slutar tänka på människor som tillhörandes två läger; rasister som sysslar med rasism hela dagarna eller antirasister som aldrig någonsin gör rasism? Om vi istället blickar inåt och blir uppmärksamma på våra egna blinda fläckar, bias, fördomar och omedvetna preferenser och hur vi alla kan råka agera rasistiskt trots att vi inte vill det. Trots att vi är antirasister.

Vi är så rädda för att göra fel och vill kunna ställa (och få svar på) alla våra frågor i en trygg miljö: 

Som hur det kan vara rasism om jag inte menar att vara rasistisk? Hur kan det finnas rasism när det inte finns människoraser? Hur fungerar privilegier och vithetsnormer? Vad innebär begrepp som rasifiering, kulturell appropriering, mikroaggressioner och minoritetsstress? ​

Hur undviker jag att göra rasism? Och framförallt, vad ska jag göra när jag råkat agera omedvetet rasistiskt?

Mina bjuder på massor av igenkänning, exempel och praktiska råd kring hur vi kan bli mer inkluderande och rättvisa ledare, medmänniskor och förebilder. Tillsammans överlistar vi våra fördomsfulla hjärnor!

Föreläsningen/workshopen passar alla som kallar er eller er organisation för antirasistisk och vill försäkra er om att det säkert stämmer.

bottom of page