Röst – I väntan


Ghayath Almadhoun på Världskulturmuséet.

Ikväll ska jag läsa Ghayath Almadhouns dikter, från diktsamlingen Asylansökan, på Världskulturmuséet. Ghayath kommer själv att läsa dikterna på arabiska och jag kommer att läsa den svenska översättningen.

Ghayath Almadhoun är poet från Palestina och har sökt asyl i Sverige som statslös författare. Han tillhör en minoritet av de palestinska flyktingarna i Syrien vars familjer anlände från Jordanien 1970. Denna grupp har till skillnad från den stora gruppen så kallade syrienpalestinier aldrig fått några medborgerliga rättigheter. De får inte äga hus eller mark, resa eller driva företag. De har inga giltiga pass, inget medborgarskap någonstans. I väntan på att få uppehållstillstånd i Sverige fortsätter han otåligt att skriva.

Röst är startat på initiativ av min vän författaren och poeten Jila Mossaed. Hon skriver: Röst vill vara anslagstavla för texter och förstärkare för röster som har svårt att nå ut. En arena för dem som tystats ned – här och i andra länder. En internationell tråd av ord löper från tystade författare i olika delar av världen till Röst, på Världskulturmuseet, Södra vägen 54, Göteborg.

Kom dit 18.00 ikväll! Fri entré.

.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.