top of page

Kunskap, erfarenhet och känsla som berör

Malmö stad

Föreläsningar i urval:

Föreläsningarna och workshops kan med fördel kombineras för att passa just er verksamhet och era önskemål. De sträcker sig från 30 minuter till en eller flera heldagar med tid för reflektion och diskussion, samt övningar som simulerar situationer relaterade till de utmaningar som din organisation eller verksamhet upplever. 

UNG ONLINE (för vuxna)

Discord, Steam, Snapchat och TikTok. En del plattformar i de ungas vardag används nästan uteslutande av unga. Det är forum och servrar, privata och publika, där miljontals barn och unga hittar nya vänner, spelar tillsammans, pratar om sina intressen och finner stor gemenskap. Men det är också grogrund för rasism, misogyni och desinformation. Det attraherar pedofiler och högerextrema nätverk som söker sig till plattformarna för att rekrytera.

Samtalsklimatet är många gånger hårt och ofta begås rent rättsliga övertramp (förtal, hets mot folkgrupp) utan att de unga själva förstår det. Men att avfärda den digitala världen som problemfylld och farlig har vi ingenting för. Det är dessutom fel. Därför erbjuder jag föreläsningar för vuxna om hur vi kan förstå de ungas digitala vardag. Vilka plattformar finns det? Vad händer där? Genom tips, forskning och exempel får du insyn i de ungas digitala liv. 

Här läggs också fokus på de bakomliggande frågor som kommer upp i allt arbete med unga. Och vi kan även lägga särskilt fokus på hur man pratar med unga om till exempel AI, drev, desinformation, konspirationsteorier, källtillit, faktagranskning, mobbning, genusfrågor eller rasism.

 

UNG ONLINE (för unga)

När jag pratar med unga om utmaningar och möjligheter online fokuserar jag på konstruktiva metoder för förändring och stärker dem i hur de kan sprida det de själva tror på och stötta varandra online. 

Det handlar om mänskliga rättigheter och var gränserna går, både på ett personligt plan men också vad lagen säger. Hur kan du hitta allierade som tror på samma saker? Hur hanterar du dem som trollar eller är aggressiva? Vad kan du göra när du stöter på sexism, rasism, konspirationsteorier och desinformation? Och hur lär du dig vem du kan lita på så att du inte blir lurad på pengar, att tro på sånt som inte stämmer eller att göra något som du egentligen inte vill? 

I mina föreläsningar och workshops har jag alltid massor av aktuella exempel, tips, praktiska övningar och utrymme för diskussion. Vi kan även fokusera lite extra på till exempel AI, drev, desinformation, konspirationsteorier, källtillit, faktagranskning, mobbning, genusfrågor eller rasism. 

Något som också är väldigt uppskattat är när jag ger idéer och inspiration till hur du själv kan skapa digitalt content på tex. TikTok, Youtube eller Instagram som andra vill se mer av. 

TILLIT OCH DEMOKRATI

I en värld där polariseringen ökar och fakta förlorar i betydelse blir relationer vår mest värdefulla tillgång. Allt fler vill bli bättre på att göra sin egen röst hörd. Den här föreläsningen ger en unik inblick i de utmaningar och möjligheter som digitaliseringen för med sig.

Jag delar med mig av konkreta verktyg och strategier för att identifiera, granska och bemöta desinformation med självförtroende. Att engagera sig i samhällsfrågor blir betydligt mer givande när vi lär oss känna igen trolltekniker och konspirationsteorier, och vet hur vi effektivt kan bemöta dem.

Föreläsningen berör även hur vi kan förhålla oss till AI, samt hur vi hittar pålitlig och faktagranskad information och vikten av att sprida källtillit. 

Vi är alla demokratibärare med stora möjligheter att påverka vår omgivning på sociala medier genom storytelling och andra kommunikationsstrategier. Hur kan du skapa mer av det konstruktiva online? Hur gör du för att aktivera dina allierade, den "tysta majoriteten"? Som kanske läser och tittar på utan att agera - men som kan mobiliseras!

 

Jag utgår ifrån aktuella exempel och ger konkreta verktyg och metoder för hur vi kan göra vårt eget budskap minnesvärt och bli starka och pålitliga röster online.

Gör dig redo att bli en aktiv deltagare i gestaltningen av vår gemensamma demokratiska framtid!

ATT ÖVERLISTA VÅRA FÖRDOMSFULLA HJÄRNOR

När jag blev kallad för rasist för ett par år sedan höll jag på att sätta i halsen. Jag, som själv blivit utsatt för rasism ? Jag, som är en övertygad antirasist?

Vad skulle hända om vi slutar tänka på människor som tillhörandes två läger; rasister som sysslar med rasism hela dagarna eller antirasister som aldrig någonsin gör rasism? Om vi istället blickar inåt och blir uppmärksamma på våra egna blinda fläckar, bias, fördomar och omedvetna preferenser och hur vi alla kan råka agera rasistiskt trots att vi inte vill det. Trots att vi är antirasister.

Vi är så rädda för att göra fel och vill kunna ställa (och få svar på) alla våra frågor i en trygg miljö: 

Som hur det kan vara rasism om jag inte menar att vara rasistisk? Hur kan det finnas rasism när det inte finns människoraser? Hur fungerar privilegier och vithetsnormer? Vad innebär begrepp som rasifiering, kulturell appropriering, mikroaggressioner och minoritetsstress? ​

Hur undviker jag att göra rasism? Och framförallt, vad ska jag göra när jag råkat agera omedvetet rasistiskt?

Jag bjuder på massor av igenkänning, exempel och praktiska råd kring hur vi kan bli mer inkluderande och rättvisa ledare, medmänniskor och förebilder. Tillsammans överlistar vi våra fördomsfulla hjärnor!

Föreläsningen/workshopen passar alla som kallar er eller er organisation för antirasistisk och vill försäkra er om att det säkert stämmer.

DIGITALA STRATEGIER FÖR STARKA RELATIONER

En inspirerande föreläsning för dig som strävar efter att förstå och behärska konsten att kommunicera modigt, värderingsbaserat och effektivt för att få genomslag och skapa varaktiga relationer online.

 

Under många år har jag stöttat journalister, politiker och organisationer mot hat- och desinformationskampanjer som utgör hot mot yttrandefriheten. Jag har bland annat bistått parlamentsledamöter i Europaparlamentet, brittiska parlamentet såväl som Sveriges riksdag i hur du navigerar och hanterar svårhanterliga kommunikativa situationer som tex. drev. Hur du genom kreativitet, omvärldskoll och självreflektion vänder osäkerheten till trovärdighet och tillit. 

 

Föreläsningen ger insikter om hur du hanterar osäkerhet genom att vara proaktiv och ha koll på din omvärld. Utifrån mina erfarenheter som kommunikatör och journalist, bla. på Uppdrag Granskning, och som talesperson för en internationell påverkansorganisation ger jag konkreta verktyg för att undvika vanliga fallgropar. Jag visar exempel på hur du kan luta dig in i det som är ärligt men utmanande, särskilt i sociala medier, eftersom det är vad som väcker engagemang och ger spridning. Vi går igenom sociala mediernas logik och drivkrafter, hur du kan kommunicera både rappt och genomtänkt, samtidigt som du skyddar både varumärken och medarbetare.

 

Denna föreläsning är en ovärderlig resurs för kommunikatörer och ledare som strävar efter att nå ut, nå fram och nå brett i dagens diversifierade globala miljöer.

bottom of page