ted_topp.jpg

I mitt arbete som föreläsare och utbildare inom demokrati och MR-frågor arbetar jag med

organisationer som WHO, delar av FN, Europarådet och Europeiska kommissionen, en stor mängd

civilsamhällesorganisationer och företag.
 

Exempel på utbildningar jag gör är bland annat digital säkerhet som jag gett till parlamentsledamöter i det brittiska parlamentet och kvinnliga parlamentsledamöter i Europaparlamentet. 

Eller hur du kan agera som journalist när du utsätts för påtryckningar som hot och förtal, som jag bland annat gett till NRK. 

 

Jag har även arbetat med mångfalds- och inkluderingsfrågor för Sverige Radio och föreläst för redaktioner som tex Ekot samt utbildat SRs chefer och ledare (ca 150 personer) och tagit fram ett utbildningsmaterial som är tillgängligt för hela organisationen. 

 

Sedan många år är jag flitigt anlitad av Svenska Kyrkan, bland annat som konsult i deras satsning Tillit och Demokrati och har även nära samarbeten med nätverk som #vimåsteprata.

Andra populära föreläsningar och workshops jag gör handlar om desinformation, konspirationsteorier, källkritik och faktagranskning.

 

Föredragen eller utbildningarna anpassas efter önskemål och kan sträcka sig från 30 minuter till en eller flera heldagar med workshop och tid för reflektion och diskussion, samt övningar som simulerar situationer relaterade till de utmaningar som din organisation eller verksamhet upplever. 

Kunskap, erfarenhet och känsla som berör

Malmö stad

Föreläsningar i urval:

Föreläsningarna och workshops kan med fördel kombineras för att passa just er verksamhet och era mål. Kom gärna med förslag och önskemål.

ATT LEDA INKLUDERANDE

Den här föreläsningen syftar till att höja kunskapsnivån kring vardagsrasism, mikroaggressioner och minoritetsstress med fokus på hur vi kan komma förbi det motstånd som kan finnas och förstå varför det är viktigt att få syn på egna och andras fördomar för att bli stärkt i att leda (eller vara) inkluderande. 

Vad finns det för fördomar hos oss alla som kan vara hinder för att få ett fint samarbete eller en god arbetsmiljö? Hur kan vi vi gå från ett omedvetet beteende till ett valt beteende?

Det gäller att få syn på bias, fördomar och normer för att minska de negativa effekterna av våra undermedvetna preferenser och höja medvetenheten kring grundläggande saker som vi har med oss sedan vi var små, som vi dagligen omges av och som genomsyrar hela vårt samhälle.

Mina ger deltagarna kunskap och inspiration, metoder och strategier samt möjlighet att diskutera och reflektera kring hur vi agerar gentemot varandra och vinsterna det skulle innebära för ert företag, arbetsgrupp eller organisation. 

MOTSTÅNDSKRAFT ONLINE

Under fem år har Mina lett det internationella nätverket #iamhere som dagligen deltar i debatten om aktuella politiska frågor på sociala medier över hela Europa. Under dessa år av arbetet med metoder för förändring har hon utvecklat en stor mängd strategier för digital motståndskraft.

 

I den här föreläsningen eller workshopen delar Mina med sig av sina erfarenheter med praktiska övningar samt förmedlar verktyg som ger fördjupade mediekunskaper, leder till bättre digitala diskussioner och engagerar till civilkurage. Så här kan din personal, dina medlemmar eller studenter bli stärkta i och lära sig att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter genom att stoppa näthatet, stötta och stärka varandra att våga säga vad vi själva tycker och ta plats online.

När vi övar upp vårt civilkurage och involverar oss i samhällsdebatten kan vi påverka mer än vi tror!

KONSPIRATIONSTEORIER, PROPAGANDA OCH KÄLLKRITIK

Den här föreläsningen handlar om konspirationsteorier, faktaresistens, propaganda och alternativa fakta:

Vilka är aktörerna? Vilka sysslar med detta och varför? 

 

Föreläsningen ger en djupare förståelse för riskerna och problemen med den desinformation som sprids på sociala medier. Deltagarna lär sig skillnaden på åsikter och fakta, journalistik och propaganda, samt vikten av källkritik och faktagranskning. Vad är en trovärdig källa? Hur hittar du källor till faktagranskad information?

 

Syftet är att stärka de medverkande i att se sin egen roll i den demokratiska utvecklingen och möjligheten att själva kunna påverka sin omgivning genom att sprida fakta. Allt med aktuella exempel från sociala medier och konkreta verktyg och metoder på hur du lär dig att granska och att bemöta de lögner som sprids. 

COMMUNITY BUILDING

Från ensam i de hatfulla kommentarsfälten till en stor internationell rörelse med 150 000 medlemmar. Hör Mina berätta om hur hon startade #jagärhär och metoderna bakom framgångarna.

Mina berättar om hur du bygger ett community, skapar engagemang och får andra att lyssna och förstå varför det du själv tror på är viktigt. Hur du får igenom de förändringar som du själv vill se och hur du själv kan göra skillnad genom att bygga och leda digitala rörelser. 

UNG ONLINE

Discord, Steam, YouTube och TicToc. En del plattformar i de ungas vardag är helt okända för de flesta vuxna. Det är forum och servrar, privata och publika, där miljontals barn och ungdomar varje dag hittar nya vänner, spelar tillsammans, pratar om sina intressen och finner stor gemenskap. Men det är också grogrund för rasism, misogyni och mobbning. Det attraherar pedofiler och högerextrema nätverk söker sig till plattformarna för att rekrytera.

 

Samtalsklimatet är många gånger hårt och ofta begås rent lagliga övertramp (förtal, hets mot folkgrupp) utan att de själva vet om det. Det förekommer nazistiska symboler som avatarer och spelarnamn som Hitler eller Breivik etc. står oemotsagda. En spelare planerade mordet på sina klasskamrater, ivrigt påhejad av andra forumdeltagare. Det pågick i månader utan att någon vuxen fick reda på det eller kunde stoppa det.

 

Men att bara avfärda den digitala världen som problemfylld och farlig har vi inget för. Det är dessutom helt fel. Därför erbjuder Mina Dennert också föreläsningar för vuxna om hur de kan delta och hjälpa barnen i den digitala vardagen. Vad är det för värld de lever i? Vilka plattformar finns det? Vad är egentligen MMORPG, FPS och en noob? Och hur kan du som vuxen vara närvarande och delta utan att förstöra?

Här läggs också fokus på de bakomliggande frågor som den unga, gruppen eller klassen behöver jobba med och prata om. Det kan till exempel vara fokus på näthat, källkritik, mobbning, genusfrågor eller rasism.

HÖR AV DIG